Hoppa till huvudinnehåll

Årsmöte och tal av Stefan Ingves

Välkommen på årsmöte samt tal med Riksbankschef Stefan Ingves 

 

Tid: Måndag 31 maj 

  • 11.45 – 12.15  Årsmöte
  • 12.30 – 13.30 Tal med riksbankschef Stefan Ingves 

 

Plats: Zoom, anmälan krävs

 

Medlemsmöte

Varje vår gästar Riksbankschef Stefan Ingves Nationalekonomiska Föreningen. Under mötet 2021 antar Stefan Ingves ett bredare perspektiv och talar om Riksbankens tre huvudsakliga verksamhetsområden – betalningar, penningpolitik och finansiell stabilitet. I den allmänna debatten finns nämligen ofta en tendens att fokusera på ett områden i taget.

Under den senaste tiden har betalningar varit mycket i fokus. Penningpolitiken är nästan alltid i fokus. Finansiell stabilitet är i fokus när det sker en finansiell kris. Men de olika områdena är beroende av varandra. Samtidigt har den teknologiska utvecklingen, globaliseringen och olika reformer inneburit stora förändringar i den finansiella miljön, som i sin tur innebär nya risker och utmaningar för samhället. Den nya miljön påverkar alla Riksbankens kärnverksamheter – alltså betalningar, penningpolitik och finansiell stabilitet - och därför lyfter Stefan Ingves i sitt tal hur den finansiella miljön förändrats - och hur Riksbanken på de olika områdena möter de utmaningar som förändringarna nu för med sig.

Fredrik N G Andersson, docent på Lunds universitet, kommenterar.

Astri Muren, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och styrelseledamot i Nationalekonomiska Föreningen modererar mötet.  

 

Årsmöte

Mötet föregås av föreningens årsmöte som börjar kl.11.45