Möte torsdag 31 januari

Vänligen anmäl dig till mötet via den här länken.
Medlemmar har platsgaranti.

Tid: Torsdag 31 januari, kl.19-20:30
Plats: Aulan, Handelshögskolan i Stockholm, Bertil Ohlins gata 5.

I skrivande stund har Sverige ingen ny regering. Regeringsfrågan har sedan valet i september upptagit stort utrymme i den politiska debatten och viktiga sakfrågor för svensk ekonomi hamnar i bakvattnet.

Kan vårt parlamentariska system justeras för att uppmuntra konstruktiv och kompromissinriktad politik? Ger dagens system överdrivna incitament för partier att bilda regering? Kan de låsningar vi sett i regeringsfrågan hösten 2018 undvikas i framtiden genom en justerad maktbalans mellan riksdag och regering, som t ex i fråga om budgetreglerna?

I SNS Demokratirapport från 2017 diskuterade forskare det svenska parlamentariska systemet. Där föreslogs ändringar som ökade riksdagens makt relativt regeringens.

Två av forskarna bakom rapporten, Jan Teorell och Johannes Lindvall, båda professorer i statsvetenskap vid Lunds Universitet, gästar Nationalekonomiska Föreningen. Torsten Persson, professor vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet kommenterar. Jens Henriksson, vd Folksam, och styrelsemedlem i Nationalekonomiska Föreningen modererar.

Vill du bli medlem i Nationalekonomiska Föreningen och därmed få en prenumeration av tidskriften Ekonomisk Debatt? Klicka här för medlemskap.

Om du har frågor om föreningens verksamhet är du varmt välkommen att kontakta vår sekreterare Sara Davidsson som nås via sara.davidsson@nationalekonomi.se.

 

Här kan du lyssna på ljudinspelning från seminariet: Bör Riksdagen få mer makt?