SENASTE NUMRET
Ekonomisk Debatt 8/2024 (årgång 52)
Ekonomipriset; aktiers överlägsenhet på lång sikt inte självklar; unga, inte stora, företag skapar jobb; kontraktsutformning för hållbart byggande; för få svenska doktorander i nationalekonomi; debatt om lönebildningen
Grundad 1973 av Nationalekonomiska Föreningen. Tidskriften ges ut med stöd av Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse, Bankdirektör J.H. Palmes Stiftelse för Ekonomisk Upplysning och Ekonomisk Forskning och Swedbank.
KONTAKT
Kontakta Ekonomisk Debatts redaktörer
- Karin Edmark, Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitet, 106 91 Stockholm. Telefon: 08-16 15 57, e-post: [email protected].
- Lars Hultkrantz, Handelshögskolan, Örebro universitet, 701 82 Örebro. E-post: [email protected].
Övrig kontakt
Teknisk redaktör: Kristina Holm, e-post: [email protected].
Redaktionssekreterare: Christina Lönnblad, e-post: [email protected].
Administrativ redaktör: Elisabeth Gustafsson. Telefon: 08-665 4503, e-post: [email protected]
Annonser: Elisabeth Gustafsson, e-post: [email protected]
Föreningens sekreterare: Sofia Kashan Holmberg, e-post: [email protected]
BLI MEDLEM & PRENUMERERA
Som medlem i Nationalekonomiska Föreningen får du Ekonomisk Debatt som medlemsförmån samt förhandstur till de möten Föreningen anordnar.
OM TIDSKRIFTEN
Om Ekonomisk Debatt
Ekonomisk Debatt är det ledande forumet i Sverige för bred presentation av ny nationalekonomisk forskning, samt för debatt av aktuella samhällsekonomiska frågor. Såväl akademiskt som praktiskt verksamma ekonomer medverkar som skribenter. I tidskriften presenteras ny nationalekonomisk forskning, och aktuella samhällsekonomiska frågor diskuteras av akademiskt och praktiskt verksamma ekonomer. Ekonomisk Debatt grundades 1973.
Är du intresserad av att skriva i Ekonomisk Debatt? Börja med att läsa instruktioner till våra skribenter: instruktion till skribenter.
Redaktörer
Ekonomisk Debatts verksamhet leds av två redaktörer. De väljs av Föreningens styrelse och är ansvariga för att ge ut tidskriften. Redaktörerna är i regel disputerade nationalekonomer med ett sinne för forskningskommunikation. Utöver att ansvara för tidskriften anordnar redaktörerna tillsammans med andra verksamma i Föreningen en prisceremoni i samband med utgivandet av Myrdalspriset.
Nuvarande redaktörer är Lars Hultkrantz (sedan 2022) och Karin Edmark (sedan 2023).
Redaktion
Redaktörerna väljer i sin tur en redaktion, som bland annat skriver ledare i tidskriften. För närvarande består redaktionen av följande personer: Mikael Elinder (docent, Uppsala universitet), Åsa Hansson (docent, Lunds universitet), Mitesh Kataria (docent, Göteborgs universitet), Lisa Laun (docent, IFAU), Tommy Lundgren (professor, Sveriges lantbruksuniversitet och Centrum för miljö- och naturresursekonomi i Umeå), Johanna Palmberg (docent, Södertörns högskola), Lovisa Persson (fil.dr, Högskolan Kristianstad) och Pär Österholm (professor, Örebro universitet).
Redaktionsråd
I organisationen kring Ekonomisk Debatt ingår även ett redaktionsråd. De väljs av Föreningens styrelse och ämnar granska verksamheten samt agera rådgivande till styrelsen och till redaktörerna. Ordföranden för redaktionsrådet är även ansvarig utgivare för tidskriften. För närvarande består redaktionsrådet av följande personer: Niclas Berggren (docent, IFN) – ordförande och ansvarig utgivare, Lina Aldén (docent, Linnéuniversitetet), Bengt Kriström (professor, SLU), Therese Nilsson (professor, Lunds universitet), Katarina Nordblom (professor, Göteborgs universitet), Carl Johan von Seth (ekonomijournalist, Dagens Nyheter) och Per Skedinger (docent/adjungerad professor, IFN).
Assar Lindbeck-medaljen
Genom Stiftelsen Assar Lindbeck-medaljen delar Nationalekonomiska Föreningen ut en medalj till en framstående yngre svensk nationalekonom. Syftet med att dela ut medaljen med ett penningpris är att främja den nationalekonomiska forskningen i Sverige.
Nationella konferensen
I Sverige hålls regelbundet nationella konferenser i nationalekonomi där akademiker kan presentera ny forskning för varandra och andra. Konferensen är en unik möjlighet för nationalekonomer att nätverka, lära sig mer. och diskutera de viktigaste ekonomiska frågorna.
Myrdalspriset
Myrdalspriset utdelas varje år av Swedbank för bästa artikel under året i Nationalekonomiska Föreningens tidskrift Ekonomisk Debatt. I juryn ingår professor Anne Boschini, professor John Hassler, reporter Viktor Munkhammar, och Swedbanks chefekonom Mattias Persson, som också är juryns ordförande.