Kvinnor som blir och arbetar som chefer
I forskningen om diskriminering av kvinnor är förekomsten av ett glastak mycket omtalat – att kvinnor som är anställda i regel inte blir befordrade mer än upp till högst en viss nivå, medan män betydligt oftare blir befordrade till högre nivåer. För de kvinnor som trots allt befordras kan det krävas mer meriter än för de män som befordras och också att de har varit anställda längre tid i företaget. Inom nationalekonomisk forskning baseras undersökningar av förekomsten av glastak i regel på registerdata. Men det kan finnas anledning att gå vidare med andra typer av data som intervjuer som kan fördjupa våra kunskaper på området och ge underlag för nya registerbaserade undersökningar.
En som går vidare på området är Dorothee Gnaedinger. Hon gör det i sin bok Having it All: Stories behind the Myth. Gnaedinger, som disputerat vid University of Warwick, är chef för ett företag och är samtidigt lärare vid Handelshögskolan i Köpenhamn. Hon bygger dels på sina egna erfarenheter, dels på intervjuer av fyra kvinnor som är eller har varit chefer i Danmark, Norge eller Sverige. Det kan alltså ses som en undersökning av hur det går för kvinnor att bli och att fortsätta att arbeta som chefer i de skandinaviska länderna. Det är en undersökning som kan ge uppslag om hur det går att gå vidare med olika typer av undersökningar av möjligheterna för kvinnor att få chefspositioner i dessa länder.
Boken är uppbyggd av ett antal kapitel som tar upp olika aspekter på detta att vara kvinna och bli eller inte bli chef. Ett första kapitel behandlar vad som krävs av utbildning och egenskaper för att kunna klara av att vara chef. Det är inte skillnader mellan kvinnor och män vad gäller vilken utbildning och egenskaper de har som gör att det finns skillnader i andelen som blir chefer. Men avsaknaden av sådana skillnader leder vidare till frågan varför inte samma utbildning och egenskaper leder till samma positioner, samma chans att bli chefer, för kvinnor och män.
En första grupp av faktorer som kan förklara att män och kvinnor har olika möjligheter till befordran är hur män och kvinnor agerar på arbetsplatsen, där män agerar mer konkurrensinriktat och också ofta med kritik riktat mot de kvinnor som de konkurrerar med. Män tar ofta mer plats vid möten och det förekommer olika former av mikroaggression.
Andra områden som behandlas är relaterade till familjeförhållanden. För det första behandlas förekomsten av problem för de kvinnor som vill satsa på en karriär när de är gifta eller sammanboende. Det kan i en del fall vara så att maken inte önskar att hustrun gör karriär. För det andra kan det uppkomma problem när kvinnan blir gravid och föräldraledig om andra anställda utgår från att kvinnan inte kommer att kunna göra en karriär och handlar därefter. För det tredje kan det uppkomma problem när det finns barn i familjen när det gäller att kombinera arbetet med att ta ansvar för barnen och där det ofta finns skillnader mellan de båda föräldrarna vad gäller hur ansvaret för barnen ska fördelas mellan makarna. Det pekar på att det vid användning av registerdata är viktigt att inkludera uppgifter om makens yrke, antalet barn och barnens ålder.
Boken ger i de olika kapitlen en mycket bra beskrivning av de problem kvinnor möter när de gör eller önskar göra yrkeskarriär i arbetslivet. Men boken innehåller också många råd baserade på författarens och de fyra intervjuades erfarenheter riktade till de kvinnor som önskar göra en karriär till en chefsposition. Boken kan på det sättet ses som en mycket välskriven handbok.
Men boken ger också uppslag till de som forskar om diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden. Den pekar på i vilka miljöer sådan diskriminering tenderar att uppkomma, t ex när männen är i tydlig majoritet i ledningsgruppen, samt vilka komplikationer familjesituationen kan leda till vad gäller arbetet. Boken pekar också på åtgärder som skulle kunna motverka sådana komplikationer. Viktigt är t ex att föräldralediga har regelbunden kontakt med sin arbetsplats. Boken avslutas med en ”Checklist for your CEO career journey” som ger råd riktade till alla för vilken en sådan karriär är aktuell och efter varje råd vad som speciellt är aktuellt för kvinnor.