Sammanläggningsavhandlingens uppgång och fall inom nationalekonomi i Sverige?
Under SNS årliga ”job-market-day” år 2021 för ny- eller nära disputerade nationalekonomer läste en av oss (Grafström) ett 40-tal CV:n och avhandlingar och slogs då av att avhandlingarnas form varierar mellan landets lärosäten med forskarutbildning i nationalekonomi. Under samtal med flera doktorander vid arbetsmarknadsdagen framkom det att många var omedvetna om dessa skillnader. Bland doktoranderna fanns också de som var omedvetna om att formen på avhandlingen kan påverka framtida karriärmöjligheter. I denna artikel undersöker vi därför vad som verkar vara en påbörjad övergång till en ny dominerande form för nationalekonomiska avhandlingar i Sverige.
Även tidigare har det skett sådana förändringar. Under 1990-talet fullbordades i stort sett en övergång från monografier till sammanläggningsavhandlingar. En monografi är en avhandling som författats som en enhet (dvs en sammanhängande bok) med ett tydligt fokus. En sammanläggningsavhandling består i stället av flera, ofta av fyra till fem, redan publicerade eller ännu ej publicerade vetenskapliga arbeten (artiklar eller essäer) som försetts med en gemensam inledning som brukar kallas kappa.
Den nu sedan några år pågående förändringen innebär att allt fler lärosäten och doktorander övergår till det som vi här kallar en ”Job market paper-avhandling” (JMP). Sådana avhandlingar innehåller oftast en längre artikel ämnad för publicering i en topptidskrift samt två kortare artiklar. Exempelvis en egenförfattad artikel på 80–100 sidor som kompletteras med en eller två samförfattade artiklar på 30–40 sidor. Benämningen Job market paper beror på att den längre artikeln är tänkt att presenteras för potentiella arbetsgivare, speciellt på den internationella arbetsmarknaden (Hultkrantz 2024).
Syftet med denna artikel är tvåfaldigt. Dels undersöker vi hur utvecklingen ser ut, dels initierar vi en inomvetenskaplig diskussion kring denna förändring. Diskussionen kan även tänkas vara relevant för andra ämnen eftersom en liknande utveckling av avhandlingsformerna pågår i bl a statsvetenskap, sociologi och företagsekonomi. Det är dock i nationalekonomi som denna förändring hittills är mest påtaglig (Forslund och Henrekson 2024). Det finns också anledning att beröra ett annat fenomen, som diskuterats under lång tid i flera ämnen, nämligen anglifiering. Detta har också viss beröring med förändringen av avhandlingsform.
Data och brasklappar
Data för vår undersökning samlades in genom att vi initialt gick igenom listor från de svenska lärosätena som har nationalekonomiavdelningar (dvs egna institutioner eller del av en institution med flera ämnen) och där doktorander har disputerat under perioden 2010 till 2023. Vi utgick initialt från Boström och Sundbergs artikel i Ekonomisk Debatt från 2018 som redogör för olika aspekter av svensk nationalekonomi. Till detta har några ytterligare lärosäten lagts till. Därefter laddade vi ner och kategoriserade avhandlingarna. Totalt identifierades 615 individer som disputerade i nationalekonomi under denna period, med ett genomsnitt på ca 44 examina per år.
För att avgöra vilka avhandlingar som verkligen hör till ämnet använde vi i förekommande fall institutionernas egna numrerade listor över vilka som hade disputerat hos dem inom ett ämne (t ex Jönköping och Uppsala). I andra fall användes Diva-portalen på lärosätenas bibliotek för att söka avhandlingar per ämne. Många lärosäten tillhandahåller ämnesbeskrivning i Diva eller har avhandlingsämnesklassificering utifrån Universitetskanslersämbetets klassificering. Med denna information har vissa avhandlingar sorterats ut därför att de ämnesmässigt inte ligger inom om nationalekonomi. I de fall det finns mer än en klassificering används, t ex Economics och Business Administration, har de inkluderats.
Nationalekonomiavdelningarnas hemsidor listar i några fall de personer som disputerat i kronologisk ordning. I nästan alla fall har hela avhandlingen funnits tillgänglig för nedladdning. Annars har det ofta funnits information i Diva eller lärosätenas system som gör det möjligt att se antal artiklar och bedöma deras innehåll. I de få fall detta inte har räckt har vi hört av oss till universiteten och fått hjälp av dessa eller besökt universitetsbiblioteken.
Vi har valt att kategorisera avhandlingar som innehåller tre artiklar som JMP-avhandlingar och de som har fyra eller fler artiklar som sammanläggningsavhandlingar. En svaghet med detta är att vi kan ha felklassificerat avhandlingar som kanske är tänkta vara JMP-avhandlingar men som ändå innehåller fyra artiklar. För att begränsa detta fel har vi googlat namnet på författare + job market paper och i några fall fått träff som inneburit att vi ändå har kategoriserat avhandlingen som en JMP-avhandling.
Omvänt kan en källa till överskattning vara att det länge, långt före tankarna om JMP väcktes, funnits olika varianter av mer eller mindre explicita poängsystem bland handledare och kommittéledamöter med innebörd att det räcker med tre artiklar för att disputera om dessa är egenförfattade. Vi kan här inte skilja en sammanläggningsavhandling med tre artiklar från en JMP-avhandling.
Andra möjliga svagheter är att vi kan ha missat personer som tillhört en annan avdelning på ett lärosäte och eventuellt ser sig som en nationalekonom men som organisatoriskt tillhört forskarutbildningen i ett annat ämne eller varit del av ett samarbete mellan flera forskningsämnen. I några fall har avhandlingen bestått av två artiklar samt en tidigare publicerad licentiatavhandling. Dessa har vi räknat som sammanläggningsavhandlingar.
Resultat
Mellan 2010 och 2023 fann vi 615 individer som disputerade i nationalekonomi vid svenska lärosäten. Antalet har varit jämnt fördelat över åren med ett genomsnitt på 44 avlagda examina årligen. Rekordåret var 2013, då 56 personer disputerade, medan det lägsta antalet, 35, noterades året därefter (se figur 1).
Figur 1. Antalet disputerade i nationalekonomi i Sverige
Källa: Universitetens hemsidor och system.
Även om fyra till fem artiklar varit vanligast under en stor del av tidsperioden har det funnits avvikare som dragit upp snittet. En avhandling innehöll åtta artiklar, tre sju och tretton innehöll sex artiklar. Två monografier noterades även men vi har hållit dem utanför analysen.
Av de 615 personer som avlade doktorsexamen i nationalekonomi under den studerade perioden presenterade 230 en avhandling som vi definierade som en JMP-avhandling, vilket motsvarar 37,5 procent. Andelen JMP-avhandlingar har varierat över perioden, med en initial andel på 30 procent och 57 procent mot periodens slut (figur 2). Möjligen har denna ökning avstannat under senare år och ligger nu på ungefär hälften.
Figur 2. Procentuell andel JMP-avhandlingar vs traditionella sammanläggningsavhandlingar
Källa: Universitetens hemsidor och system.
Samtidigt var det under perioden en nedåtgående trend i det genomsnittliga antalet artiklar i nationalekonomiavhandlingar (se figur 3), från 4,2 år 2011 till som lägst 3,53 år 2020.
Figur 3. Genomsnittliga antalet artiklar i avhandlingarna
Källa: Universitetens hemsidor och system.
Tabell 1 visar en liten skillnad i typ av avhandling för män och kvinnor, för båda könen dominerar sammanläggningsavhandlingen under perioden. Bland de kvinnliga disputerade har 35 procent (konfidensintervall: [0,29, 0,40], standardavvikelse: 0,0275) valt JMP och bland män ligger andelen på 40 procent (konfidensintervall: [0,34, 0,45], standardavvikelse: 0,0277).
Tabell 1. Andel kvinnor och män med respektive avhandlingstyp
Källa: Universitetens hemsidor och system.
Andelen kvinnliga/manliga disputerade i nationalekonomi saknar däremot en tydlig trend (se figur 4). Kvinnor har utgjort en mindre andel av de disputerade, med undantag för 2015 då 53 procent av de disputerade var kvinnor. Annars har runt 30 till 40 procent av de som disputerat varit kvinnor. År 2023 var det enbart 27,3 procent kvinnor som disputerade vilket var det lägsta under perioden.
Figur 4. Andel män och kvinnor som disputerat
Källa: Universitetens hemsidor och system.
På vissa lärosäten finns tydliga skiften gällande valet av avhandlingstyp, där en form blivit dominerande. Göteborgs universitet (figur 5) utgör ett exempel. Mellan 2010 och 2014 presenterades uteslutande sammanläggningsavhandlingar men fr o m år 2017 valde en majoritet av doktoranderna att lägga fram avhandlingar i JMP-format.
Figur 5. Fördelning avhandlingstyp på Göteborgs universitet
Källa: Universitetens hemsidor och system.
Även vid Uppsala universitet har trenden att välja JMP-formatet för avhandlingar framträtt under 2020-talet (figur 6).
Figur 6. Fördelning avhandlingstyp på Uppsala universitet
Källa: Universitetens hemsidor och system.
Endast vid Lunds universitet har det lagts fram fler JMP-avhandlingar än sammanläggningsavhandlingar över hela den undersökta tidsperioden. Vid övriga lärosäten dominerade sammanläggningsavhandlingar som avhandlingsform. Flera universitet har enbart de klassiska sammanläggningsavhandlingarna. De senaste åren har dock de fem största (Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg, Handelshögskolan Stockholm), räknat i antal disputerade i nationalekonomi, universiteten haft en majoritet JMP-avhandlingar.
Diskussion och sammanfattning
Mellan 2010 och 2023 disputerade 615 individer i nationalekonomi från svenska lärosäten, med ett genomsnitt på ca 44 examina per år. Avhandlingarnas uppläggning har varierat, med en tendens mot färre artiklar över tiden, från ett genomsnitt på 4,2 per avhandling 2011 till 3,56 år 2023. Det finns en noterbar fördelning mellan JMP-baserade avhandlingar och traditionella sammanläggningar, med ett skifte mot JMP-avhandlingar, särskilt mot slutet av perioden där dessa utgjorde 56,8 procent år 2021 jämfört med 30,4 procent 2010.
Variationen i antalet disputerade i nationalekonomi har ett cykliskt mönster, kanske kopplat till konjunkturcykler på arbetsmarknaden och finansieringsmöjligheter. Några lärosäten har haft upp till fyra doktorander som disputerat ett visst år, följt av inga nästkommande år. Ett aktuellt exempel är att Lunds universitet enligt uppgift planerar att inte anta några nya doktorander alls i år, mot ett tidigare genomsnitt av fem till sex disputerade per år.
Den svagt nedåtgående trenden i antalet disputerade i nationalekonomi under perioden sammanhänger kanske med att universiteten från år 2017 inte längre får finansiera doktorander med utbildningsbidrag. Sedan slutet av 1990-talet då det infördes krav på att doktorander skulle ha en säkrad finansiering för hela utbildningsperioden har antalet doktorander i alla ämnen minskat från 55 000 till 19 000 totalt i Sverige (von Kügelgen 2016).
En aspekt är könsfördelningen i val av avhandlingstyp, där en något lägre andel kvinnor väljer JMP-avhandlingar. Detta kan ha långsiktiga konsekvenser för jämställdheten inom nationalekonomi. Andelen kvinnliga doktorander har varit varierande utan en tydlig trend, men i fjol noterades en lågpunkt under perioden med 27,3 procent.
Vilken avhandlingsform som är optimal på kort och lång sikt beror på vad som optimeras. Efter samtal med seniora svenska ekonomer har jag fått intrycket att JMP-avhandlingar inte uteslutande bedöms vara en optimal form för Sverige. För doktoranden finns en risk i att sätta allt på ett kort med en egen artikel huvuddelen av avhandlingstiden och därmed vara doktorandens enda biljett till arbetsmarknaden. Är resultaten inte intressanta, signifikanta eller relevanta får doktoranden problem. Vidare är även en JMP-avhandling möjligen ett slöseri med tid för doktorander som siktar på jobb i exempelvis svensk offentlig förvaltning eftersom den kanske ger mindre bredd inom metodinlärning och forskningsfrågor än en avhandling med fler artiklar. Även en doktorand som från början siktar på en internationell karriär kan hamna på en mer lokal bana, exempelvis på grund av familjeförhållanden, med en annan värdering av bredd i förhållande till spets.
Det kan även vara jobbigt för en doktorand att tidigt säga till sin handledare att denne inte har någon ambition att stanna i akademin och därför inte vill skriva ett JMP. Dock verkar det finnas god möjlighet för doktoranden att själv bestämma ute på lärosätena.
Ytterligare förändringar inom doktorsavhandlingar i nationalekonomi är att vänta och det finns ingen anledning att tro en slutstation är nådd i utvecklingen. Förändringen kan komma från USA men lika gärna från EU, om det utvecklas en standardiserad europeisk process för forskarutbildning, liknande den som utvecklats för masterutbildningar genom Bolognaprocessen.
Möjligen kan det även uppstå en renässans för monografin genom att JMP-artikeln expanderas som en gökunge i avhandlingsboet och blir en ännu större artikel där doktoranden borrar djupt i en fråga och angriper den från flera vinklar. En sådan återgång till monografin som format kan uppstå som en anpassning till krav från en specialiserad arbetsmarknad, där expertkunskap inom ett snävt område blir högt värderat. En sådan utveckling skulle även kunna reflektera en strävan efter djupgående förståelse och önskan att skapa ett verk som står ut och ger ett bestående akademiskt bidrag.
Att inte känna till de olika avhandlingsformerna innebär betydande nackdelar för doktorander och kan påverka deras akademiska och professionella framtid negativt. Bristen på insikt begränsar deras förmåga att anpassa forskningsprojekt efter arbetsmarknadens krav, vilket kan minska deras karriärmöjligheter, särskilt på den internationella arenan. Denna okunskap kan försena akademisk progression, minska forskningens kvalitet och skapa en klyfta mellan utbildningen och arbetsmarknadens behov.
Boström, E och A Sundberg (2018), ”Få men fler kvinnor i svensk nationalekonomi”, Ekonomisk Debatt, årg 46, nr 4, s 19–32.
Forslund, E och M Henrekson (2024), ”Svenskan är ett verktyg – inte ett hinder”, i Vredin, M (red), I samhällets tjänst? En ESO-antologi om villkoren för forskning och samverkan, ESO-rapport 2024:2.
Hultkrantz, L (2024), ”Hur få mer samhällsnyttig forskning? Lärdomar från och för nationalekonomi”, i Vredin, M (red), I samhällets tjänst? En ESO-antologi om villkoren för forskning och samverkan, ESO-rapport 2024:2.
von Kügelgen, M (2016), ”Olika villkor för doktorander i Sverige och Finland”, https://www.addeto.com/2016/03/04/sv-SE/olika-villkorf%C3%B6r-doktorander-i-sverige-och-finland-30992251.